lördag 23 september 2017

Traditioner, hur viktiga är dem egentligen?

Snart ska barnbarnet döpas. Vi har en dopklänning som min farmor sydde till mig och mina systrar, när vi skulle döpas. När min mamma visade dopklänningen, blev jag lite besviken. Jag tyckte den var konstig som inte hade några ärmar. Vi hade bestämt att om vi fick en tjej, skulle vi använda min gamla dopklänning, eftersom underklänningen är rosa. Om det blev en kille, skulle vi ta min mans dopklänning. Nu blev det bara tjejer för mig, så dopklänningen kom till användning.

När jag visade den för min mellersta dotter, såg jag på hennes min, att hon undrade varför inte den hade brunnit upp, blivit fuktskadad eller dylikt. Jag blev lite full i skratt, eftersom jag kände igen min egen reaktion, när jag såg den första gången. Det leder också till frågan hur viktigt det är med traditioner. Var det min farmors tanke, att alla flickor i släkten skulle döpas i klänningen? Nej, jag tror knappast det! Jag minns inte ens att farmor sa något speciellt när min äldsta dotter döptes. Jag tyckte det var kul att mina barn döptes i samma klänning som mig. Men det är absolut inte nödvändigt att barnbarnen döps i samma.

Här är mina flickor när den yngsta, Steffanie döps augusti 1993. Sara till vänster och Sofie till höger. Saras klänning har min mamma sytt och jag tror hon sydde även klänningen Sofie har på sig. Verkligen underliga klänningar för att vara på 90-talet...

6 kommentarer: