måndag 18 december 2017

Värmesystem luft och vatten

I en vecka har vi värmt upp huset med luftvärmepump kopplad till våra vattenburna element. Det fungerar otroligt bra. Så bra, att vi har fått sänka temperaturen. Vi hade ställt den på 21 grader, men det blev 23 grader i sängkammaren och jag avskyr att sova i värme. Nu står den på 20 grader men det är fortfarande väldigt varmt. I sängkammaren har vi vridit ner elementet men just nu är det ändå 21 grader.

Jag är uppväxt med en pappa som propagerade för att när man lämnar ett rum, släcker man lampan/belysningen där. Man vädrar kort (väldigt kort eftersom man inte vill släppa ut värmen). Man stänger av spisplattan de sista 10 minuterna när man kokar potatis, eftersom den mjuknar i eftervärmen. Man klär på sig typ raggsockor och stickade tröjor inomhus.

Riktigt så energisnål som min pappa blir jag aldrig. Men det känns fel att gå inomhus med kortbyxor och linne vintertid. Dessutom känns det ofräscht att svettas bara man dammsuger. Man måste ju kunna röra på sig utan att svettas floder.

Än så länge är det lite för varmt här. Det är ju inte så märkligt att luftvärmepumpen är effektiv, med tanke på storleken. Fy fasen vad ful den är! Nåja, den fyller sin funktion och syns inte från framsidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar