lördag 4 november 2017

Tips på bra poddavsnitt

Som jag nämnt tidigare, lyssnar jag gärna på P1:s podd: Kropp & Själ. E och som ett avsnitt jag verkligen tyckte var bra, är "FOMO-rädslan för att missa det roliga". Det handlar bland annat om vår förmåga att hela tiden jämföra oss med andra och många gånger känna oss lite mindre lyckade och nöjda över våra egna prestationer eller liv. I dagens samhälle har vi hela tiden möjlighet till att jämföra oss med andra, genom sociala medier.

I avsnittet berättar de om hur de har forskat på fenomenet. En grupp ungdomar var på sommarläger och delades in i grupper, där de fick sms med uppdrag vad de skulle göra. En grupp fick i uppdrag att leta upp roliga hemsidor med roliga videos eller nyheter, en annan grupp fick i uppgift att gå in på sociala medier såsom Facebook och Instagram och aktivt leta reda på vad deras vänner gjorde, som inte var med på lägret. Samtidigt fick ungdomarna frågor om hur de trivdes på lägret. Gruppen som fick i uppdrag att hålla sig uppdaterade på vad vännerna gjorde hemma, trivdes allt mindre på lägret. Trots att de hade roligt på lägret, led de av FOMO, de var rädda att de missade roliga saker som deras vänner gjorde hemma.

I programmet menar man att det inte har så stor betydelse om man tar del av kända människors liv. Man upplever inte att man missar något då. Det är inte det FOMO handlar om, eftersom man inte känner personen. FOMO uppstår kring nära relationer, där vi hade kunnat delta. Man är rädd för att ens vänner ska bygga en djupare relation. Man är rädd att förlora sin sociala tillhörighet och position i gruppen. Man är rädd att vännerna ska få nya minnen och internskämt tillsammans, som man själv inte kan ta del av.

Man har undersökt vilken del av hjärnan som blir berörd vid en örfil och sett att ungefär samma del av hjärnan blir påverkat när man känner sig utesluten och utanför gemenskapen. I programmet nämner de det som en social örfil.

Jag tycker programmet var väldigt intressant och tänkvärt. Många ungdomar har det kämpigt med FOMO. Under ungdomstiden provar man sig fram och kan delta i olika grupperingar. Man är inte alltid så smidig, när man byter grupperingar eller umgänge. När man är i tonåren är alla känslor dessutom lite starkare och i mitt arbete upplever jag att många ungdomar också tar i rejält språkligt, när de får en "social örfil". De säger att de HATAR den som de upplever har gjort dem illa. Så använder de hela sin arsenal av fula ord, för att beskriva sin upplevelse.

I programmet ger de tips på hur man kan förhindra att FOMO uppstår. Ett tips är att man ska fokusera i stunden på det man själv gör och inte snegla på vad mina nära vänner gör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar