söndag 5 januari 2014

Utmattningssyndrom

Utmattningssyndrom eller utbrändhet är en diagnos som många av mina närmaste har fått. På rak arm kan jag genast räkna upp åtta personer i min närhet som har eller har tidigare fått den diagnosen. En faktor man upplever som utsatt är, att man har försökt allt (upplever man, även om det inte är så objektivt sätt) och att man inte längre har fler handlingsalternativ. Därför blir man utmattad (inom psykologin kan man ibland kalla det för inlärd hjälplöshet). Det måste vara en hemsk känsla: du kommer inte på fler handlingar som kan lösa situationen och du upplever dig som hjälplös. Särskilt jobbigt är det för personer som i vanliga fall är handlingskraftiga och vana vid att lösa problem.
Självklart är det fler faktorer som påverkar att man blir drabbad. Det kan till exempel vara kombinerat med en obearbetad förlust av en anhörig (dödsfall, skilsmässa, utflugna barn). Det kan också vara så att man är i en relation som inte fungerar, eller att man blivit drabbad av sjukdom eller andra bakslag. Livet är ibland mer komplicerat än vi mäktar med.
Sömn, vila, motion och nära relationer är bra förebyggande faktorer. De hjälper även när man blivit drabbad, tillsammans med samtalsterapi och medicin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar