onsdag 10 december 2014

Hemmagjord chokladkola

För en gång skull var jag riktigt pigg efter jobbet. Efter lite inköp på hemvägen satte jag igång och gjorde chokladkola. Lite skeptisk var jag till min förmåga, att koka kola. Men det gick superbra!  Jag tog 1.5 dl ljus sirap, 3 dl grädde, 50 gram matfett,  3 dl socker, 0,5 dl kakao och 1,5 matsked vaniljsocker.

Jag blandade alla ingredienser i en kastrull om 4 liter. Jag vispade smeten tills det kokade upp, då sänkte jag temperaturen och lät det koka så smeten bubblade. Jag använde en termometer  och när smeten var runt 110 grader, sjönk den bubblande smeten lite. Då rörde jag försiktigt  lite då och då, tills smeten hade temperaturen 125°. Om smeten blir varmare, blir kolan hård. Jag valde att hälla över smeten till ett rostfritt litermått och hällde därefter smeten i ischokladformar.

Min man och jag provsmakade och kunde konstatera att de blev perfekt sega och med supergod chokladsmak.  Jag får nog gömma dem på ett säkert ställe fram till jul. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar